tisdag 9 juli 2013

Ny medlem i familjen!

Har inte skrivit här på ett tag nu och det har hänt en hel del, men jag tänkte ändå försöka låta bli att skriva ett aaaallt för långt inlägg ;)

Jag och Jackson har både tävlat och tränat en hel del! Vi har gjort vår tävlingsdebut i agility och har än så länge startat i 12 lopp, hälften hopp och hälften agility. Jackson har känts jättefin, men matte har gjort endel slarvfel vilket resulterat i diskningar och fel. Vi har dock tagit vår 1a pinne i agility, där vi också vann loppet! :) Och sedan tog vi en 3e-placering i ett hopplopp, dock med 5 fel (rivning) så ingen pinne. Jag är ivf jättenöjd! Nu vet jag måste tänka på på tävling och vad det är vi behöver träna mer på :)
     Vi har också tävlat 3 st LK2 tävlingar! Jag insåg att jag inte kommer kunna tävla igen förrän i oktober och anmälde då hastigt och lustigt till 3 tävlingar 3 dagar i rad under min sista semestervecka ;) Hade väl inte hunnit träna så mycket som jag tänkt, men vi (jag) behöver tävlingsträning så resultaten var inte det viktiga kände jag :)

1a tävlingen såg ut som följande:

Platsliggande: 5 Sitter, ligger

(När jag vände upp mot honom låg han som om han skulle ha sett en flock med får långt borta i hörnet utav planen! Något rest från marken med lång, sträckt hals med blicken fäst bortöver. "Det här kommer aldrig gå" hann jag tänka och vips så satt han sedan upp, fortfarande spanandes mot hörnet utav planen... När han sedan insåg att det inte var något där borta så såg han sig omkring, tittade åt höger och vänster där de andra hundarna låg, tittade mot mig och insåg att det nog var platsliggning vi höll på med! Så då lade han sig snällt ner och låg sedan tiden ut ;))
Fritt följ: 6 Stannar, poss, DK

(På de längre raksträckorna trodde han att det skulle bi ett stälande/läggande och saktade/stannade in och väntade på kommando!)
Läggande: 9 Poss transport
Inkallande: 10
Sändande med ställande: 6 Tveksam start, delvis utanför

(Precis när vi fick kommando skrammlade det i industriområdet strax bortanför  och Jackson tittade upp och kom av sig, därav den tveksamma starten. Väl i rutan så stannade han långsamt och tog något litet extra-steg, preciis så pass att framtassarna hamnade någon centimeter utanför! Typiskt!)
Apportering: 5 Tveksamt gripande, DK, tempo, släpper

(Hmm. ja... Jackson hade ju kul.. ;) Full fart ut där han sedan nosar igenom apporten noga, funderar en stund och griper den sedan över ena kortsidan... ;) Då han fick ett konstigt grepp så visste han sedan inte riktigt hur han skulle göra och kom travandes med apporten tillbaka och kunde sedan inte komma in i position med apporten dinglandes utan släppte den istället vid mina fötter innan han nöjt satte sig i position ;))
Fritt hopp över hinder: 10
Fjärrdirigering: 6,5 DK, låter

(När jag vände upp hade han fastnat med nosen i spånet och jag fick ryta i för att han skulle sätta sig, varvid han då blev osäker på varför jag lät irriterad och började pipa!)
Helhetsintryck: 7

Resultat: 135p, 3e pris

2a tävlingen:


Platsliggande: 9,5 Rör sig lite
(Nosade i marken där tävlingsledaren markerat upp vår plats. Grrr!! Gillar inte alls när han väljer nosande före jobb!!)
Fritt följ: 8 DK, pos

(Tappade lite i svängarna och jag gav något DK för att få honom med mig)
Läggande: 9 Lite sen
Inkallande: 10
Sändande med ställande: 8 DK

(Jackson låste sig på vår "start-kon" på väg mot rutan, så jag ställde upp med den på min högersida, men när jag kommenderade rutan så skulle han ändå runt mig för att kolla av konan! Gav då DK och visade riktningen med handen och då sprang han fint in i rutan :))
Apportering: 7 DK, tempo in

(Bestämde mig den här gången för att ge DK ute vid apporten och ropade "fot" när han hade den, detta fungerade bättre än gårdagen! Dåligt tempo in, men hellre det än slams :))
Fritt hopp över hinder: 8 Slår i

(Jackson satte sig preciis bakom hindret, så pass att han kunde vila hakan mot det ;) Hoppade dock bra tillbaka och jag kunde faktiskt inte höra något islag!)
Fjärrdirigering: 8 DK sättande

(Nosade i spånet igen!! Morrr!!)
Helhetsintryck: 9
Resultat: 170p, 1a pris, 2a-plats

3e tävlingen:


Platsliggande: 5 Sätter sig
(Det är väldigt myggigt på den här klubben och trots att jag sprayat in Jackson i myggmedel innan så ser jag när jag lägger ner honom hur en mygga surrar runt hans öron... När jag vänt upp ser jag hur han är märkbart irriterad och klipper med öronen och ruskar på huvudet, men han ligger ändå kvar med fullt fokus på mig. En annan hund tyckte dock att myggen blev för mycket och reste sig och gick till sin matte. Efter ca 2 min fick Jackson också nog och bestämde sig för att ta myggj*veln och högg i luften efter den och hamnade då sittandes... Där satt han sedan nöjt och lugnt kvar, ingen mygga som störde honom längre ;) Även den 3e hunden satte sig sedan ganska precis när vi skulle gå tillbaka - INGEN hund klarade alltså platsen!!)
Fritt följ: 6,5 DK i svängar, pos

(Jackson var såå med när vi värmde precis innan, men då vi kom in på planen hade han tappat ALLT! Kontakten var som bortblåst och han ville bara nosa i gräset medans vi gick.. tappade i svängar och jag försökte få honom med mig genom DKn, men han kom inte igen förrän mot slutet...)
Läggande: 9,5 Lite sen
Inkallande: 10
Sändande med ställande: 10
(Snäll 10a i min mening ;) Visserligen galloperade han ut, men det var ingen snabb galopp och inte heller var den stabil ;) Men Jackson sprang ju ivf in i rutan :P)
Apportering: 6 DK, släpper

(Tänkte göra som gårdagen och ropade "fot" då han hade apporten, men han gjorde då som på 1a tävlingen och tog apporten över kortsidan, och kan då inte avsluta utan släpper apporten vid mina fötter innan han går in i position)
Fritt hopp över hinder: 0 Hoppar tillbaka utan att stanna

(Förstod ingenting! Hoppet som är vårt "det fungerar alltid"-moment!! Av någon outgrundlig anledning blev Jackson dock tveksam när jag ropade "sitt" då han landat och istället för att sätta sig så bestämde han sig för att hoppa tillbaka. Har aldrig hänt innan och inte efteråt heller! )
Fjärrdirigering: 8,5 tveksamt sättande

(Nosade inte i spånet - hurra!!! Däremot satte han sig PÅ mitt sista kommando (inte efter som sig bör alltså ;)) han var lite snabb där!), men något tveksamt sättande såg jag aldrig?)
Helhetsintryck: 9

Resultat: 137p, 3e pris

Trots att vi inte hade några större framgångar poängmässigt så är jag ändå nöjd! Jag tror mig veta vad som har gått fel och hur jag ska undvika det i framtiden, vad vi behöver träna på, hur vi ska värma upp etc. :) Jag VILL nästan göra en massa misstag nu, så att jag vet hur vi ska undvika dem i framtiden! :)


Utöver lydnad och agility så har vi självklart också tränat vidare med vallningen, och OJ vad fråndrivningen går fort framåt! :D Håller på och lägger in styrning nu och vänster ("vän") fungerar för det mesta rätt bra medans höger ("hög") är aningen svårare. Men frammåt går det och det är så kul att se! :D Hämten är väl det som är Jacksons svaghet, där har han fortfarande svårt att tänka utåt..  Men vi jobbar vidare på det med! :)


Så då till den kanske allra största nyheten! Vi kommer att få tillökning i familjen :D I augusti kommer jag att sätta mig på tåget ner till Skåne för att hämta hem en ny, fyrbent vän!
Den nya stjärnan är väldigt nära släkt med Jackson då Jacksons mammas bror Fogerty är pappan, så de blir alltså kusiner! :) Dessutom är även Jacksons farmor den nya valpens mormor!
     Uppfödare är Mari Lindström som har kenneln "Australian Mates".
     Det var egentligen inte tänkt att jag skulle skaffa en till hund redan nu, jag hade tänkt vänta kanske ett år till ivf! Men så satt jag och tittade runt på olika uppfödares hemsidor för att se deras kommande planer och trillade då över denna dröm-kombo!
     Pappan är som sagt Fogerty (GkVallhPr SE UCH Cukid's Fogerty)
, en hanhund jag träffat mycket då han bor hos Jacksons uppfödare, och som är en utav mina absoluta favorithanar! Han är både vacker och trevlig och dessutom en mycket duktig arbetshund! Förutom att han är godkänd vallhund är han också uppflyttad till och tävlar i elitklass spår, högre klass sök och lydnadsklass 3!
     Och så till tiken.. "Genna" (RLDN RLDF RLDA RLDM LPl LPll SE UCH DK UCH Evallens Chocolate Pudding), en hund jag först snubbade över på "Kelpie Gallery" (www.kelpiegallery.com) och tyckte var såå vacker! Därefter har jag haft lite koll på henne och insett att hon dessutom verkar vara en mycket trevlig och arbetsvillig tik som gett fina och trevliga valpar i tidigare kullar! Genna är uppflyttad till lydnadsklass 3, högre klass spår och tävlar i rally mästarklass, har klarat anlagsprovet för viltspår samt för vallning!


När jag såg att dessa hundar skulle paras, och det dessutom skulle bli Gennas sista kull så kunde jag bara inte låta bli utan hörde av mig till Mari, träffade Genna när hon var upp till Stöde för att paras med Fogerty och nu väntar en liten "Cash" på oss nere i Skåne! :)
     Det ska bli sååå kul och spännande med en ny valp och jag tror att även Jackson kommer att gilla att få en kompis! :)


Fogerty
Genna (bild lånad från kelpiegallery.com)1 kommentar:

  1. Ja, det ska bli kul att en av grabbarna blir norrlänning! :) jag har testat lite Anundsjömål på dem och alla fattar! Jo, det viftar på svansarna och ser så glada ut! Jag har problem med inloggningen på min hemsida, typiskt! Hoppas få ordning på det, så ska jag lägga ut nya bilder och filmer! Filmen du fick var väldigt nerkortad, mobilen fixar bara korta movies! Vi hörs!
    Hälsningar
    Mari

    SvaraRadera