tisdag 10 augusti 2010

Update!


Något försenat kommer nu ett inlägg! Lovar jag ska skärpa mig framöver ;)


Kan berätta att Jackson i lördags vägde 9,2 kg och alltså börjar bli en stor kille nu! :D Han har också börjat tappa tänder så nu kliar det i munnen igen, så det går åt mycket tuggben just nu ;)Anade att det var på G då han började bli kräsen i maten och mycket riktigt så har dom ju börjat trilla av nu!


Snyggaste killen!

Vi har också varit och badat för första gången! Ann Ahlgren (en granne) kom förbi en dag med sin vita herdehund och sade att dom skulle till Sidsjön och bada och iom att jag var ledig hela dagen så hakade vi på!
     Jackson tyckte att det var huur kul som helst att simma!! När vi först kom till vattnet så gjorde han en miss och rusade bara rakt ut och det ingick nog inte riktigt i hans plan att botten skulle ta slut helt plötsligt så att han var tvungen att simma ;) Så därför var han lite harig att gå ut igen i ett par minuter, men det lade sig snabbt och han simmade sedan med glädje ut och hämtade bollar som jag kastade :D Det var faktiskt nästan lite svårt att få upp honom ur vattnet sedan, för han ville bara fortsätta simma hela dagen och rusade ut flera gånger på eget bevåg för att ta en liten tur! Jag fick honom till och med att dyka från bryggan några gånger (bara matte hoppade i först så gick det bra ;)).
     Verkligen jättekul att se var det! Ska försöka ta oss iväg och bada några fler gånger innan sommaren tar slut :)

Jackson verkligen ÄLSKADE att bada! :D

Vi har också börjat valpkurs hos Sundsvalls brukshundklubb för Anki Westin och Linnea Runberg. Första träffen var förra måndagen och nästa blir nu på torsdag. Det kommer nog bli bra det här! Problemet med Jackson är att han blir så till sig när han ser andra valpar (vuxna hundar är oftast inget problem!) och han vill bara leka, leka, leka, så jag försöker köra mycket passivitetsträning med honom. Enda problemet är väl att det är svårt att hitta en massa valpar att "träna på"! Tror jag ska försöka gå ner till Metso och träna när Bobbos hundskola har valpkurs, så kan vi hålla oss lite utanför och röra oss lite närmre allt eftersom (utan att störa kursen, så klart!).
     Det som är så dumt är också att när han blir så exalterad som han blir när han ser valpar så drar han ofta så pass mycket så att han får hemsk hosta! :/ Drar han är vi är på promenad (vilket han iof inte gör så mycket längre, man han har varit ruskigt duktig på det tidigare!) så är det inga problem och han får aldrig någon hosta. Men när han vill för mycket så låter han hemsk! Funderar på att skaffa en sele och använda tills han lärt sig att ta det lugnt, kan ju inte vara bra för halsen när han blir sådan?!

Annars är han jätteduktig och vi är ute i parken här och tränar nästan varje dag och kör då:
kontaktövningar (som är vår läxa till på torsdag)
"fot" (vi kallar det inte "fot", har inte satt något namn på det än!)
sök (gömmer leksaker i buskar och diken som han får leta rätt på;))
stanna kvar inkl. "hit" (som vi inte heller har något riktigt namn på, det bli ofta "komokomdå!"
   eller liknande :P).
Sitt och ligg
Toini har ivf spanat på oss när vi varit ute och förra veckan var hon ut och berömde oss och sade att vi var jätteduktiga! :D Hon sade att jag hade känsla för hundar/hundträning och att vi kommer gå långt och det kändes ju såklart toppenbra med tanke på att det är min första hund och att jag ju faktiskt aldrig gjort något liknande innan och väl egentligen inte vet hur man egentligen "ska" göra enl. boken. Och att få beröm från hon som faktiskt kan måste ju betyda att jag gör ganska rätt ändå! :D


Snygga Ludde! 3-årig underbar vit herdehund, hur cool som helst! Jackson tycker att han är jättehäftig ;)

Imorse kom vi också hem efter att ha spenderat 1½ dygn i Norrsundet (ca 6 mil norr om Gävle) hos Elin Mattsson, en god vän till mig som föder upp siberian husky och håller lite hundkurser då och då (hennes hemsida finner ni under Länkar, klicka på Nattfrostens kennel).
Vi var framförallt där för att ha en liten träff med två andra nära vänner och dissekera möss (ja, ni läste rätt! ;D), vilket var mycket lärorikt!
     Detta betyder ivf att Jackson nu har åkt tåg för första gången och det gick faktiskt bättre än för väntat! Tåget ner var nämligen ganska fullt iom att det var det enda X-tåget som gick den dagen och dessutom var halva tåget avstängt av någon anledning och det fanns bara en del där man fick ha djur, så där trängdes Jackson med 4 andra hundar (som jag kunde se när jag klev på, kan ha varit fler!) och en sur katt + en massa intressant (enl. Jackson ;)) folk. Det tog ca 30 minuter innan han kunde slappna av och sova (jag trodde aldrig han skulle somna med tanke på att han suttit på jobbet hela dagen och var så full av energi!). Och när han väl somnat så vaknade han bara till när tåget stannade och satte sig då upp för att kolla vilka som klev av och vilka som klev på, och därefter somnade han igen :P
     Hos Elin fick han umgås med hennes 1-åriga goldentik Vittra, 7-åriga blandrasen Vidar (husky, schäfer och grönlandshund) och på kvällarna också husky-tiken Freja och då han inte är van vid att umgås med hundar dygnet runt så blev han ovanligt trött och sov ordentligt båda nätterna ;)

Bus på land!


Bus i vattnet!

Tidigt imorse när vi kom med tåget (vilket han sov på hela vägen hem!) så blev det också lite stadsträning då vi promenerade ner till Navet för att ta bussen hem. Denna promenad som normalt sätt tar ca 10-15 min tog nu lite över en timme då det var mycket nytt och Jackson var pigg efter en god natts sömn ;) Han var mycket intresserad av det mesta runt omkring; bilar, cyklar, människor, fåglar, andra hundar etc. Titta får man göra, men så fort Jackson drar i kopplet så stannar matte och går inte igen förrän han är duktig och vänder och söker kontakt och då får han ett klick (vi kör en del klicker-träning) och en godis. Han har svarat jättebra på den metoden hittills, men glömde bort sig lite när det var så mycket nytt runtomkring, vilket ju är fullt förståeligt :)Tidvis så var han dock riktigt duktig och traskade glatt och fint på mattes vänstra sida utan att släppa matte med blicken – då fick han rikligt med beröm och blev så nöjd så! ;)
Iom att det varit så mycket nu senaste dagarna så har vi en slappar-dag idag (vilket både jag och Jackson behöver!) och mest myst i soffan. Imorgon tar vi nya tag igen och ska finslipa kontaktövningarna (ska försöka leta rätt på lite hundar att träna i närheten av, så att vi får träna med störning) inför torsdag när det är kurs igen.
     Matte ska också städa grundligt då hon fått en smärre bananflugsinvasion....


Jag och Jackson

Blev ett långt inlägg detta, men så får det vara! Ska göra mitt bästa för att uppdatera oftare så ni slipper läsa en hel roman varje gång... :P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar